Er is een aantal zeer goede boeken geschreven over orde houden. Boeken vol goede en bruikbare tips voor beginnende docenten. Het is lastig om al deze tips te integreren in de dagelijkse praktijk. Onze training kun je het beste zien als een ondersteuning van al die tips en trucs. Essentieel voor het uitvoeren van al die tips is dat je ze vol vertrouwen en met kracht kunt toepassen.
Wij richten ons in de training op de volgende 3 gebieden:
1. Heb je de klas al duidelijk gemaakt wat voor jou de ideale omstandigheden zijn om te kunnen werken? Weet je zelf eigenlijk wel waar voor jou de grenzen liggen?
Soms lijkt het alsof de klas niet begrijpt wat je van hen wilt. De ene keer komen de woorden misschien niet al te overtuigend uit je mond en kijkt de klas je aan met een houding van: waar heeft ie het over. De andere keer heb je er genoeg van en blaf je de woorden de ruimte in. En je weet dat dat natuurlijk ook weer niet goed is.
2. Hoe bewaak je die grenzen?
Lars zit inmiddels voor de derde keer achterstevoren in z’n bank te praten met z’n achterbuurman. Je wordt kwaad en zegt dat ie nu maar op moet donderen. Susan praat rustig door terwijl jij aan het woord bent. Je denkt: laat maar, het is niet zo erg. Ik praat wel wat harder. Thijs heeft weer een petje op terwijl iedereen weet dat dat niet mag. Je hebt er wel iets van gezegd maar hij beweert bij hoog en laag dat andere docenten niet zo moeilijk doen. Je laat het er maar bij zitten.
3. Hoe ga je als docent om met spanning in het eigen lichaam?
Je staat voor de klas en je hebt het gevoel dat je de grip verliest. Je staat te zweten, krijgt rooie vlekken in je nek en voelt dat je je vuisten balt. Je adem stokt in je keel. Het liefst zou je hard wegrennen of er op los slaan. En je denkt: was ik hier maar nooit aan begonnen.
Wij gaan oefenen met die 3 gebieden. We doen oefeningen waarbij je gaat ervaren wat spanning met je doet. Wij leren je om beter naar je lichaam te luisteren zodat je in staat bent om in een eerder stadium in te grijpen. Dit heeft als voordeel dat je op basis van ratio je beslissingen kunt blijven nemen. Daardoor zal je je minder mee laten slepen, meer zelfvertrouwen krijgen en meer kracht uitstralen in de klas.
Vervolgens zullen we oefeningen gaan doen die uitnodigen om te voelen waar je eigen grenzen liggen en vervolgens krachtig aan te geven waar die liggen.
Baas zijn over je eigen gebied geeft een gevoel van rust en controle. In het verlengde hiervan gaan we oefenen met aanspreken op gedrag en op het niet nakomen van afspraken. Hoe doe je dat? En wat is het effect van jouw handelen op de leerling?
Wij kiezen ervoor om in een kleine groep te werken. De kracht van de workshop zit in de ervaring. Het zelf voelen van kracht en vertrouwen. Het vereist tijd om ruimschoots bij iedere deelnemer stil te kunnen staan.
Lees ook het artikel: de 3 pijlers van orde houden